Recept på världens godaste müsli!

Eftersom jag helt enkelt ska se mellan fingrarna på hela den här må-dåligt-grejen, så tänker jag sysselsätta mig med sådant som jag vet gör mig glad. Tillexempel att göra müsli. Någon berättade för mig att jag kanske led av höstdepression, varpå jag svarade att jag vet vad det är för fel på mig (jag vet, det är en morbid sak att säga, men likväl), det är bara det att jag är lite rädd för att erkänna det. Jag har aldrig gått till en doktor för att få en diagnos; jag är rädd att jag gör det hela mer verkligt om jag verkligen får det erkänt för mig. Just nu kan jag bara ana och tänka att 'Jomen, det kanske är så' trots att jag innerst inne vet att det stämmer. Men det är svårare att förneka saker när man får de bevisade, eller hur? Så trots att jag pratat med flera kunniga människor som säger att det är så det ligger till, kan jag fortfarande förneka det för mig själv, för jag har det inte skrivet på papper. Förstår ni vad jag menar?

Herrejistanes vilken mörk blogg det här har blivit, och det var ju inte alls meningen! Därför börjar vi vandringen mot ljuset igen; och detta gör vi genom att rosta müsli!
Såhär ska det se ut när det är klart; mumsigt som attan! Man bör dock skaka alltihop en gång innan man får för sig att provsmaka, annars blir det lite av lager-på-lager, och det är ju inte gott.

Till det här underbart goda receptet behöver ni (Nu är jag snäll och lägger in mått för eran skull, annars brukar jag göra lite på en höft sådär, ett mått solrosfrön här och ett mått havregryn där; men det blir lättare om man har riktiga mått att gå efter första gångerna man gör det);

1 dl hela linfrön
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
3 dl havregryn
2 dl rågflingor
1,5 dl vetegroddar
1,5 dl vetekli
1 dl råsocker
Blanda ihop allt i en bunke, och tillsätt 1-2 dl vatten. Vill man lyxa till det kan man byta ut lite av vattnet mot rapsolja.

Häll i en långpanna och ringla över antingen sirap (Jag brukar använda ljus) eller flytande honung. Rosta i ugnen (200 grader ska den vara på) ca 15-18 minuter. Rör om lite då och då så att det rostas jämt.

När det har svalnat helt så blandar man i torkade bär (Om man inte orkar, eller inte kan, rosta bären själv kan man köpa exempelvis torkade melonbitar eller aprikoser) och russin. 

Klart! Det blir inte enklare än såhär, eller godare för den delen. Fördelen med att göra egen müsli är ju att man får bestämma vad som ska vara i.
Idag har jag tänkt prova en variant med banan och kanel och äpple. Vi får se hur det slutar.

Puss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0