☂ Att baka vörtbröd och lyssna på sin bästa julskiva

Idag har jag gjort massa fina busigheter! Först kikade vi på nyaste avsnittet av Supernatural (OHMIGOSH VAD DET ÄR SPÄNNANDE!) samtidigt som vi slarvigt nog åt frukost i vardagsrummet. Jag åt förresten upp chokladpuddingen som vi gjorde för att ätas i fredags. Bralligt gott var det, ska ni veta, och jag ångrar det inte en sekund!
Sen har vi hunnit med att tvätta, pussas, inte lyckats med att hitta en blodgrape på ica men vi lyckades hitta något som vi hoppas är snarlikt i allafall, planerat lite inför Glöggafton och Julbordet och känt lite mysigt julpirr i magen. Och saknat Heivi förstås, men det brukar ofta vara så. Nu ska jag vara tokigt snäll och ge er det nomiga receptet på Vörtbrödet jag håller på att baka! Tre små bröd blir det; eller två, det beror på hur stora ni vill att de ska vara.

50 g jäst
50 cl julöl
50 g smör
0,5 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
0,5 msk malen pomerans
1,5 malen ingefära
1 msk malen nejlika
0,5 msk malen kardemumma
1 msk salt
ca 13 dl rågsikt
3 dl russin


Lös först upp jästen i en lagom stor bunke tillsammans med julöl, olja och sirap. Smält sedan smöret tillsammans med kryddorna och saltet men låt det svalna innan ni blandar i det i degvätskan. Blanda sedan ner rågsikten lite i taget tills degen är mjuk och elastisk. 
Jäs degen under duk i ca 1,5 timma tills den är ungefär dubbelt så stor. Sätt ugnen på 175 grader och forma degen till små limpor som får jäsa under duk i ytterligare en timma.
Grädda i 50 minuter - men sänk värmen i ugnen till 150 grader efter 15 minuter.
Klart!
Det är så gott att man bara vill gå och gömma sig!


Puss!
(Sen tänker jag berätta om busigheterna jag gjort i helgen!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0